De saftspændte blommer med en indbydende farve og sødt smagfuldt kød indikerer gode smagsoplevelser.
Langt de fleste blommer, man køber i forretninger, er importerede. Det kan undre, når man samtidig fra fagfolk hører, at de danske blommer har en særlig karakter og en særdeles god smag.

Der er et godt brugs-potentiale. Man kan spise blommerne lige fra træet. Man kan sylte dem til senere brug. Man kan lave marmelade. Man kan lave spændende saftdrikke. Man kan lave blommevin og -snaps. Man kan bruge de friske blommer i mange retter.
Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænsen.
Blommeopskrifter .
Udviklet af Alex Kirkegaard fra Spøttrup Kro i forbindelse med projektet ”Marie Belows Blommesamling på Spøttrup Borg” og præsenteret for deltagerne i slutarrangementet 27. juli 2015.

Opskrift til
– Blommer serveret med skyr.
– Blomme/hyldeblomst sirup.
– Blommehapser.
– Blomme-/muslingesalat.
– Blommesalat med italiensk spegepølse.
– Mini dessert med blommer.
– Blommer/kastanje i cognac.
– Blomme/gedeost.
Tematisk præsentation om blommer
v/ hortonom Maren Korsgaard, Institut for Plante- og Miljøvidenskab, Københavns Universitet

Temaet Blommers anvendelse i det danske køkken finder du i præsentationens side 34-36.
Temaet Sorts-vine af blommer, kræger og surkirsebær finder du i præsentationens side 38-48.
Hjemmelavet blommevin
På hjemmesiden Blomsterhaven.dk – det hyggelige læsehjørne finder du en opskrift og vejledning til at fremstille blommevin.
Link til vejledningen >>>>>> Klik på billedet.
Blommesorbet med bagte blommer
Det skal du bruge til 6 personer:
– 500 g blommer
– 1 spsk. brun farin
– 100 g sukker
– saft fra ½ citron
Sådan gør du:
Halvér blommer, og fjern stenene. Fordel de halve blommer i et ovnfast fad med snitfladen opad, og drys brun farin udover. Bag dem ved 175 grader i ca. 30 minutter. Blend de bagte blommer, sukker og citronsaft til puré. Køl massen ned, og kør den på ismaskine.
Kilde: Kulør – på dig og livet. Juli 2015 – Nr. 120
Aller Client Publishing
Blomme-chutney med lyse blommer
– 1½ kg lyse, modne blommer
– 500 g æbler
– 500 g løg
– 500 g lyse rosiner
– 250 g sukker
– 3½ dl eddike
– 1/4 tsk. cayennepeber
– 25 g salt
– 1½ tsk ingefær
– 1 tsk allehånde
– 2 skefuld atamon
De skyllede blommer halveres og stenene fjernes. Æblerne vaskes, skrælles, deles og kernehus, blomst og stilk fjernes. Løgene skoldes, pilles og skæres i små stykker. Æbler og løg blendes til en mos. Blommer, æble-løgmos, rosiner, sukker og eddike blandes og drysses med krydderierne. Det hele bringes langsomt i kog og koges ca. 1 time, til det er jænt. Atamon tilsættes. Chutneyen fyldes i varme, atamonskyllede krukker eller glas, der lukkes med det samme. Der bliver 2½ liter af denne mængde.
Blomme-chutney med sveskeblommer
– 1½ kg sveskeblommer
– 750 g sure æbler
– 375 g modne tomater
– 375 g løg
– 75 g peberrod
– 3 fed hvidløg
– 3 grønne friske peber
– 1 l eddike
– 1 kg farin
– 75 g salt
– 1 brev blandede sylte-krydderier
– 2 skefuld atamon.
De skyllede blommer halveres og stenene fjernes. Æblerne vaskes, skrælles, deles og kernehus, blomst og stilk fjernes. Løgene skoldes, pilles og skæres i små stykker. Peberroden skrabes, peberfrugter befries for stilk og kerner. Alt blendes til en mos, dækkes med eddike, sukker og salt og koges med krydderierne i ca. 30 minutter til det er jævnt. Atamon tilsættes. Der bliver 4 liter af denne mængde.
Blomme-chutney , indisk
– 1 kg blommer
– 25 skalotteløg
– 250 g rosiner
– 200 g sukker
– 2 dl eddike
– 1 spansk peber
– 1 tsk salt
– 2 spsk stødt ingefær
– 1/8 tsk allehånde
– 1 knivspids peber
– atamon
Revnede og stødte blommer kan anvendes. De vaskes, flækkes, udstenes og klippes i små stykker. Løgene skoldes, pilles og hakkes fint sammen med rosinerne. Den spanske peber klippes i tynde strimler, hvorefter det hele (undtaget atamon) kommes i en gryde og bringes til kog under omrøring. Chutneyen koges ved svag varme i 2 timer under låg. Der må røres i den af og til, da den ellers let brænder på. Chutneyen smages til, atamon svarende til 1 kg frugt tilsættes, før den hældes på rene glas og lukkes til.
Den serveres på samme måde som gelé og asier til steg, og kan undertiden erstatte sovs.
Blomme-chutney a la Carsten Kyster
Sådan laver du lækker chutney af danske blommer
Kokken Carsten Kyster, POLITIKKEN MAD, viser, hvordan du laver blommechutney krydret med kanel, kardemomme og vanilje.
Link til opskriften >>>>>> Klik på billedet
Blomme i madeira
Hyldest til blomme i madeira, men som isbombe fra Spise med Price.
<<<< Klik på billedet og se opskriften.
Fru Jensens råsyltede blommer
– 1kg sveskeblommer
– 3 dl kogt, koldt vand
– 3 dl eddike
– 650 g sukker
– 1 tsk atamon
Hver blomme vaskes, udstenes eller prikkes dybt og lægges i et rent glas. Kogt, koldt vand og eddike hældes over. Dagen efter hældes lagen fra. Blommerne lægges i glasset, men denne gang lagvi med sukker og atamon. Det røres med mellemrum nogle dage til sukkeret er opløst. Efter sidste omrøring lukkes glasset. Mængden fylder 1½ liter.
Bedstemors syltede blommer
– 1 kg blommer
– 750 g sukker
– 1/4 l vand
Blommerne vaskes, halveres og stenene tages ud. Sukker og vand kogges sammen og blommerne kommes i sukkerlagen, der bringes til kogepunktet. Gryden fjernes fra varmekilden. Blommerne bringes endnu 2 gange til kogepunktet med ca. 15 minutters mellemrum. Sidste gang skummes de, fyldes på glas og lukkes.
Hent opskrifter på internettet.
Hvis man søger på en søgemaskine, får man mange forslag.
Søgeordene brug af blommer giver på Google 152.000 forslag.
Søgeordet blommemarmelade giver på Google 8.170 forslag.
Søgeordet blommekage giver på Google 8.890 forslag.
Stort set alle resultater er opskrifter, som beskriver en stor variation i anvendelse af blommer.
Internettet er en bugnende opskrift-bank!